Identifikasi Strategic Planning dengan Implementasi Metode SWOT dan BCS pada UMKM Mesthi Cafe

I Gusti Ayu Sri Deviyanti, Moh. Ainul Fais, Silvana Mohamad, Nyoman Sri Widari

Abstract

The development of MSMEs in Indonesia is very rapid, especially in the food business. Even so, there are also many people who are running a food business out of business because of the many competitors. Therefore, a solution is needed so that the food business continues to run. One way is to use the concept of strategic planning aspects from internal and external with the SWOT method, and conduct a performance appraisal of company executives to sharpen strategies and initiatives that can be achieved

Keywords: BCS, Strategic Planning, SWOT

Full Text:

PDF

References

A. Kanzulfikar, “Strategi Kampanye Humas Pemerintah Provinsi Lampung Dalam Gerakan Hari Jum’at Minum Kopi Sebagai Branding Produk Kopi Lokal,” Jurnal Tapis: Teropong Aspirasi Politik Islam, vol. 18, no. 2, pp. 1–18, 2022, [Online]. Available: https://ejounal.radenintan.ac.id/index.php/TAPIs/index

F. Azzahra, H. Azizah, L. Srirejeki Aruan, and U. Suhud, “Revisit Intention Pelanggan Coffee Shop Lokal: Bagaimana Peran Life Style dan Service Quality?,” Jurnal Bisnis, Manajemen, dan Keuangan, vol. 1, no. 2, pp. 226–244, Oct. 2020.

P. Rahardjo, Berkebun Kopi, 1st ed., vol. 1. Jakarta: Penebar Swadaya, 2017.

S. T. Winarno and Darsono, Ekonomi Kopi Rakyat Robusta di Jawa Timur, 1st ed., vol. 1. Ponorogo: Uwais Inspirasi Indonesia, 2019. Accessed: Jan. 26, 2024. [Online]. Available: https://books.google.co.id/books?hl=id&lr=&id=HbKhDwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PR3&dq=Indonesia+sebagai+negara+kepulauan+nusantara+memiliki+pesona+rasa+kopi+nusantara+yang+sangat+beragam+dan+rasanya+pun+merupakan+rasa+yang+berstandar+kualitas+ekspor&ots=chseMf4Fzb&sig=g_lS-NfjgIt9P-OyxwMQ8_AqIFc&redir_esc=y#v=onepage&q=Indonesia%20sebagai%20negara%20kepulauan%20nusantara%20memiliki%20pesona%20rasa%20kopi%20nusantara%20yang%20sangat%20beragam%20dan%20rasanya%20pun%20merupakan%20rasa%20yang%20berstandar%20kualitas%20ekspor&f=false

F. Parnadi and R. Loisa, “Analisis Daya Saing Ekspor Kopi Indonesia Di Pasar Internasional,” Jurnal Manajemen Bisnis Dan Kewirausahaan , vol. 2, no. 4, pp. 52–61, Jul. 2018, doi: https://doi.org/10.24912/jmbk.v2i4.4863.

International Coffee Organization, “ICO composite and group indicator prices,” Jan. 2017. Accessed: Jan. 26, 2024. [Online]. Available: https://www.ico.org/historical/1990%20onwards/PDF/3c-indicator-prices.pdf

N. Nurjanah, M. Murniyetti, W. Wirdati, and A. Ikhlas, “Urgensi Sertifikasi Halal pada Coffee Shop di Indonesia,” ISLAMIKA, vol. 4, no. 4, pp. 903–915, Oct. 2022, doi: 10.36088/islamika.v4i4.2190.

W. Undari and S. L. Anggia, “Usaha Mikro Kecil dan Menengah (UMKM) Dalam Meningkatkan Kesejahteraan Masyarakat,” Jurnal Penelitian Pendidikan Sosial Humaniora, vol. 6, no. 1, pp. 32–38, May 2021, doi: https://doi.org/10.32696/jp2sh.v6i1.702.

M. L. Purba and T. N. Sucipto, “Potensi dan Kontribusi UMKM Terhadap Peningkatan Kesejahteraan Keluarga (Studi Kasus Pelaku UMKM Kelurahan Dwikora Kecamatan Medan Helvetia),” Jurnal Mutiara Manajemen, vol. 4, no. 2, pp. 430–440, Dec. 2019, Accessed: Jan. 24, 2024. [Online]. Available: http://e-journal.sari-mutiara.ac.id/index.php/JMM/article/view/1082

L. M. Yahya, A. Hasanah, N. N. Hutasuhut, and R. M. Firdaus, “Pengaruh Jumlah Total Produksi dan Safety Stock Terhadap Pemenuhan Permintaan Pada UMKM Leven Coffe Roaster,” BUDGETING : Journal of Business, Management and Accounting, vol. 5, no. 1, pp. 2715–1913, Jul. 2023, doi: 10.31539/budgeting.v5i1.6673.

I. Abrori, V. L. Rizki, and F. Muttaqien, “Pendampingan Peningkatan Kemampuan SDM dalam Penyusunan Analisis SWOT,” in Progress Conference, Lumajang: Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi Widya Gama, Nov. 2022, pp. 218–224. [Online]. Available: http://proceedings.itbwigalumajang.ac.id/index.php/progress

F. Anjar and T. Laksono, “BUM desa sebagai kekuatan ekonomi baru : sebuah gagasan untuk desa di Indonesia,” in Pengembangan Desa Terpencil Menjadi Destinasi Wisata Melalui Bumdes, 1st ed., vol. 1, Y. D. Kristanto, Ed., Klaten: Lakeisha, 2021, pp. 27–33. [Online]. Available: https://www.researchgate.net/publication/358468492

F. Nurikhsan, W. Salsabila Indrianie, and D. Safitri, “Fenomena Coffee Shop Di Kalangan Konsumen Remaja,” Jurnal Komunikasi dan Pendidikan, vol. 9, no. 2, pp. 137–144, Oct. 2019, doi: https://doi.org/10.20884/1.wk.2019.9.2.1962.

S. Supriyadi, “Pemberdayaan Kelompok Tani Hutan Desa Keseneng, Kecamatan Mojotengah, Kabupaten Wonosobo sebagai Desa Penghasil Kopi,” SEMAR (Jurnal Ilmu Pengetahuan, Teknologi, dan Seni bagi Masyarakat), vol. 11, no. 1, p. 8, Apr. 2022, doi: 10.20961/semar.v11i1.43100.

J. Musfah, “Manajemen Mutu Pendidikan: Teori dan Kebijakan,” in Model Balance Scorecard, 1st ed., vol. 1, L. Novita and I. Maher, Eds., Jakarta: Kencana, 2023, p. 50. Accessed: Jan. 28, 2024. [Online]. Available: https://books.google.co.id/books?hl=id&lr=&id=fxbZEAAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA50&dq=pengukuran+hasil+kerja+yang+digunakan+perusahaan+untuk++meningkatkan+kinerja+eksekutif+sehingga+perusahaan+jadi+lebih+tahu+sejauh+mana+pergerakan+dan++perkembangan+yang+telah+dicapai&ots=zzuTcB2rWK&sig=qdbm9RO2_oRHmalObfhLTLPPJ5o&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

B. I. Utama, “Analisis Model Bisnis usaha coffee Shop Melalui Kanvas Model Bisnis Dan Peta Empati: Studi Kasus Pada coffee Shop di Malang,” Jurnal Ilmu Manajemen, vol. 4, no. 1, pp. 83–93, Jul. 2018, doi: https://doi.org/10.31328/jim.v4i2.

F. Truzzi, C. Tibaldi, Y. Zhang, G. Dinelli, and E. D′Amen, “An overview on dietary polyphenols and their biopharmaceutical classification system (Bcs),” Int J Mol Sci, vol. 22, no. 11, Jun. 2021, doi: 10.3390/ijms22115514.

B. Reza, Santoso, and Eka Dewi, “Strategi pemasaran berdasarkan analisis SWOT pada mini market di Mutiara Mart Rowotengah Jember,” International Journal of Social Science and Business, vol. 4, no. 2, pp. 301–387, 2020, Accessed: Aug. 29, 2023. [Online]. Available: http://repository.unikom.ac.id/id/eprint/51314

R. Saputri, “Strategi Pemasaran Melalui Analisis SWOT ( STRENGTH WEAKNESS ( Studi Kasus Pada Alya Orchid Di Banjarmasin ) : Riska Saputri Universitas Islam Kalimantan,” 2020.

Refbacks

  • There are currently no refbacks.