Implementasi Metode K-Nearest Neighbors (KNN) Guna Mengetahui Klasifikasi Kematangan Stroberi

Agus Widodo, Fitra Dwi Prasetya, Hendro Nugroho

Abstract


To determine the maturity of the Strawberry fruit can be seen in the color of the fruit. The color of ripe strawberries can be seen in red and those that are not yet ripe are green. To determine the ripeness of strawberries, classification can be carried out on the fruit using feature extraction of the waena. The feature extraction results are classified using the K-Nearest Neighbors (KNN) method. The first method of classification of strawberry ripeness is (1) feature extraction using the Hue Saturation and Value (HSV) method, and (2) KNN. From the implementation results, the success rate of classification using the KNN method is 76%

Keywords


klasifikasi;HSV;KNN;kematangan

Full Text:

PDF

References


Kurniawan, Denni.Ade Saputra. (2019). “Penerapan K-Nearest Neighbor Dalam Penerimaan Peserta Didik Dengan Sistem Zonasi”, Jurnal Sistem Informasi Bisnis. Magister Ilmu Komputer Universitas Budi Luhur

Kurniawan, Denni.Ade Saputra. (2019). “Penerapan K-Nearest Neighbor Dalam Penerimaan Peserta Didik Dengan Sistem Zonasi”, Jurnal Sistem Informasi Bisnis. Magister Ilmu Komputer Universitas Budi Luhur.

Maulana, Muhammad Imron. Indriati. Arief Andy Soebroto. (2019). “Klasifikasi Tingkat Stres Berdasarkan Tweet pada Akun Twitter Menggunakan Metode Improved K-Nearest Neighbor dan Seleksi Fitur Chi - Square”, Jurnal Pengembangan Teknologi Informasi Dan Ilmu Komputer. Program Studi Jurusan Teknik Informatika, Fakultas Ilmu Komputer. Universitas Brawijaya. Vol. 3, No. 7. E-ISSN : 2548-964x.

Mulyawan, Gabriel. Yuita Arum Sari. Muhammad Tanzil Furqan. (2019).“Klasifikasi Citra Makanan Menggunakan HSV Color Moment dan Harlick Feature Extraction dengan Naïve Bayes Classifier”, Jurnal Pengembangan Teknologi Informasi Dan Ilmu Komputer. Program Studi Jurusan Teknik Informatika, Fakultas Ilmu Komputer. Universitas Brawijaya. Vol. 3, No. 6. E-ISSN : 2548-964x.

Saputra, Vriza Wahyu. Agus Wahyu Widodo. Yuita Arum Sari. (2019). “Klasifikasi Jenis Makanan Menggunakan Neighbor Weighted K-Nearest Neighbor dengan Seleksi Fitur Information Gain”. Jurnal Pengembangan Teknologi Informasi Dan Ilmu Komputer. Program Studi Jurusan Teknik Informatika, Fakultas Ilmu Komputer. Universitas Brawijaya. Vol. 3, No. 5. E-ISSN : 2548-964x.

Prasetyo, Eko. (2012). “Data Mining Konsep dan Aplikasi Menggunakan MATLAB”. Buku Data Mining. Penerbit ANDI : Yogyakarta.

Wijaya, Novan. Anugrah Ridwan. (2019).“Klasifikasi Jenis Buah Apel Dengan Metode K-Nearest Neighbor”, Jurnal SISFOKOM, Vol. 08, No. 01.

H. Nugroho and F. Liantoni, “Image Retrival Pada Obyek Lingga Yoni Di Situs Peninggalan Sejarah Trowulan Mojokerto,” Integer, no. 5, pp. 17–26, 2016.

Susanto A Abdul Kadir, Teori dan Aplikasi Pengolahan Citra Digital Yogyakerta, 2013

Dr. Arif Muntasa, Pengenalan Pola, Graha Ilmu, Yogyakarta, 2015




DOI: https://doi.org/10.31284/j.kernel.2022.v3i2.4185

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2023 Hendro Nugroho

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Diindeks oleh:
Google Scholar logo Dimensions Logo